Hőszivattyúk és split klímák: az energiatakarékosság kulcsai

Nézzük, hogyan segítenek a hőszivattyúk és split klímák az energiahatékonyság egyre sürgetőbb feladataiban!?

A környezetvédelem és energiatakarékosság egyre inkább előtérbe kerül, ahogy az energiakészletek egyre jobban fogyatkoznak. A környezettudatosságot tovább erősítik az uniós szabályok és az állami rendelkezések is. Mind a hőszivattyúk, mind a split klímák fontos szerepet töltenek be a vállalati és a magán jellegű fejlesztésekben és építkezésekben. De vajon minek köszönhetik sikerüket, hogyan állnak helyt a környezetvédelemben!? 

Hogyan lettek a hőszivattyúk és split klímák az energiatakarékosság kulcsai?

Hőszivattyúk - Levegő-víz hőszivattyúk

A hőszivattyú egy olyan eszköz, mely a külső környezeti energia átalakításával tud az ingatlan hűtéséről, fűtéséről és melegvíz ellátásáról gondoskodni.
Mivel ezen rendszerek a környezetből kinyerhető hőenergiát használják és elektromos áramra csak a rendszer működtetéséhez van szükség, egy sokkal energiagazdaságosabb rendszerrel van dolgunk. Napelemmel összekötve pedig elérhetjük a nulla energiaigényt is.
Környezetvédelmi szempontból kifejezetten aduász jellemzője, hogy működtetéskor károsanyag-kibocsátással sem kell számolnunk. A hőszivattyús rendszerek kiépítésekor nincs szükség kéményre, ez az engedélyeztetést egyszerűsíti és bekerülési költség oldalról sem elhanyagolható megtakarítás.
Környezetbarát mivoltához az is jócskán hozzá ad, hogy környezetkímélő hűtőközeggel vannak ellátva, inverteres technológiájának révén pedig az energiafogyasztása rendkívül alacsony.

Mit is jelent az inverteres technológia?

Az inverteres megoldásnak köszönhetően kevesebb áramot használ a rendszer, mely annak köszönhető, hogy a teljesítményét folyamatosan az igényekhez igazítja. Ez annyit jelent, hogy a hőszivattyú nem a teljesítménye 100%-át használja, mindig csak annyit, amennyi az adott szükséglet megkíván.

Mi még a levegő-víz hőszivattyúk előnye?

Mivel a környezetbarát, megújuló energiát használó technológiák az állam által is támogatottak és előírtak, mind magánszemélyként, mind vállalatként kaphatunk állami hozzájárulást.
Magánszemélyként a családok otthonfelújítási támogatása lévén, vállalatként pedig TAO visszatartás formájában (korábban itt írtunk róla) kaphatunk jelentős segítséget ennek az energiahatékony rendszernek a telepítésében.

Split klímák az energiahatékonyság versenyében

A split klímák méltán örvendenek nagy népszerűségnek. Osztott klíma lévén 2 egységgel rendelkezik, egy beltéren, egy pedig kültéren. Ennek a kialakításnak köszönhetően minimalizálni lehet a zajszintet, ami a felhasználók körében egy igen fontos kényelmi szempont.
Ahogyan a hőszivattyúk esetében, a split klímák is inverteres technológiával működnek, így teljesítményüket a rendszer folyamatosan a kívánt hőmérséklethez igazítja. A Fisher split klímái között is megtalálhatók A+++ energiahatékonysággal üzemelő készülékek (Fisher Nordic berendezésünk ide kattintva érheti el).

Mivel tudnak a split klímák még környezetbarátabbak lenni?

A split klímák nem csak a kényelmi és az áramfelhasználási tényezők kapcsán bizonyulnak ideális választásnak, de környezetvédelmi szempontból is.
A klímák egyik kulcsfontosságú eleme a hűtőközeg. Ehhez korábban olyan gázokat használtak, melyek freont tartalmaztak, és ezáltal káros hatással voltak az ózonréteg állapotára.
A 2021-ben ismert legkörnyezetbarátabb hűtőközeg, az R32 tulajdonképpen egy környezetbarát gáz, speciálisan tisztított fluorid. Ezt a hűtőközeget használják a split klímák is, így, ha emellett döntünk úgy védhetjük környezetünket, hogy közben nem kell lemondanunk a hatékonyságról sem.

Támogatás klímára is

Ahogy a hőszivattyú esetében, úgy a split klíma esetén is igénybe vehetőek az állami támogatások, így a beszerelési költségek tekintetében is jelentős kedvezményekre számíthatunk.

Mi a split klímák és a levegő-víz hőszivattyúk együttes előnye?

Ahogy fentebb is írtuk, mindkettő esetén vehetünk fel állami támogatást, így nem kérdés, hogy vonzó beruházási lehetőségnek bizonyulnak, amellett, hogy üzemeltetési költségeik rövid és hosszú távon is jóval alacsonyabbak, mint hagyományos társaiké.
Emellett ezen rendszerek és technológiák a szigorú és komplex energiahatékonysági szabályozásnak is megfelelnek. Ráadásul 2021-től minden új építésű ingatlan energiaigényének minimum 25%-át megújuló energiaforrásból kell biztosítani, ami nem csak ipari létesítményekre, de lakóházakra is vonatkozik. Ebben pedig maximálisan segítségünkre vannak mind a hőszivattyúk, mind a split klímák.
Természetesen a fentiekben bemutatott megoldások nem csak új ingatlan építésekor bizonyulnak kiváló megoldásnak, de a már meglévő épület korszerűsítésekor is bátran választhatók.

Váltson környezettudatosra, használja ki a slpit klímák és hőszivattyúk előnyeit és vegye igénybe a támogatásokat is! Segítségért forduljon hozzánk bizalommal!

FELMÉRÉST KÉREK