A klíma árak meglehetősen széles skálán mozoghatnak, mert egy-egy modell között lényeges eltérések vannak mind a teljesítmény, mind a funkciók területén. Nem elhanyagolható ugyanis, hogy az üzemeltetett berendezés energiatakarékos-e, vagy nem, hogy milyen zajt keltenek a ventilátorok, de esetenként akár a klímához adott kiegészítők is jelentősen tudják befolyásolni, hogy mennyit érdemes rááldozni a vásárlás alkalmával. A klíma árak elemzésénél ezért ajánlatos részletekbe menően megvizsgálni, hogy melyik darab milyen működési elv alapján dolgozik, ez ugyanis a továbbiakban módfelett nagy hatással lesz a klíma üzemeltetési költségeire. Abban az esetben ha nincs precízen képben azzal, hogy melyik változatot is helyezze előtérbe, egyszerűen forduljon a kereskedőhöz, vagy egy szakemberhez, aki megfelelően képes el magyarázni, mit is várhat a kiválasztott klímától.Abban az esetben, ha  ugyanis nem érti, vagy tévesen értelmezi egy funkció tartalmát, akkor sajnos könnyen kiderül utólag, hogy egyáltalán nem az önnek legkedvezőbb berendezést vásárolta meg, ami számtalan kényelmetlenséget, vagy szükségtelen munkát eredményez a üzemeltetés során.

A klíma árak természetesen nagy mértékben függnek attól is, hogy milyen kivitelben és extrákkal kapható meg éppen a klíma, gyakorta előfordul ugyanis, hogy egy akció alkalmával nagyon hasznos tartozékok (például szűrők) kapnak helyet a csomagban, vagy az üzlet egy adott időszakon belül költésmentesen ajánlja fel a beszerelést. A vásárlást követően ugyanis még megfelelő helyet is kell találni a klíma berendezésnek, majd – abban az esetben, ha nem mobil klímáról van szó – mindenképpen szükség lesz egy olyan szakemberre, aki beépíti a szerkezetet.

A klíma árak kapcsán azzal is fontos számolni, hogy az egyszerűbb berendezések működtetése később lényegesen drágább lehet, mint egy magasabb árszínvonalú, ám energiatakarékos berendezésé. Ennek az az oka, hogy az elmúlt időszakban a komoly gyártók nagyon fontos fejlesztéseket eszközöltek termékeiken, aminek betudhatóan napvilágot látott az inverteres technológia alapján működő klíma. Az ilyen légkondicionálók jellemzően amúgy is sokkal többet tudnak, mint korábbi vetélytársaik, a legalapvetőbb különbség minden bizonnyal az energia igény kapcsán figyelhető meg. Az elavult klímák hátránya ugyanis az, hogy a kompresszor nem kalibrálja be, hogy pontosan mekkora teljesítményre van szükség a kívánt hőfok eléréséhez, ezért bármekkora is a különbség, maximális hatásfokon kezd el dolgozni, hogy aztán kikapcsoljon. A klíma árak böngészése közben felfedezhető különbségek egyik oka éppen ez, mivel a modernebb légkondik már optimalizálják a teljesítményüket, azaz éppen annyira pörögnek fel, mint amennyire szükséges, majd csak szinten tartó munkát végeznek, ami minimális fogyasztással jár. Az inverteres technológia így jellemzően jóval kevesebb energiát használ fel, és kisebb zajszinten is dolgozik, mint a korábbi verziók, emellett pedig – mivel nem kapcsol ki-be – a szobák hőmérsékletében sem érezhető az esetenként zavaró hőingadozás.

Mint minden egyéb termék esetében is, a klíma árak gyakorta függnek a készüléket gyártó márka hírnevétől is. Ez persze nem feltétlenül negatívum, hisz a nagyobb cégek valóban ügyelnek a hírnevükre, ezért gyakorta több extrával és megbízhatóbb berendezésekkel csábítják el a vásárlókat. A nagyok így hosszabb garanciát vállalnak a klímáikhoz, ami azt jelenti, hogy megfelelő beüzemelés és karbantartás esetén Önnek évekig nem lesz más dolga, mint élvezni a légkondicionálás minden előnyét – irritáló meghibásodás nélkül!