Az ideális klíma készülék kiválasztásánál nem kizárólag a szükségletek vagy az attribútumok, hanem az árszínvonal is határozhatnak egy-egy márka mellett, ám a túl sok felesleges árleszállítást egy split klíma akció is eredményezheti. A beszerzés előtt ezért célszerű latolgatni, pontosan milyen funkciókat is óhajt működtetni, ugyanis a korszerű klíma berendezések jelentős része már sokkal többet is tud, mint mindössze a levegőt lehűteni. Másfelől nem szabad megfeledkeznie arról a tényről, hogy a sikeres vételezés az ezt követő üzembe helyezés után akár a nap 24 órájában is azt a levegőt szívhatja, melynek hőmérsékletét, páratartalmát, de akár a tisztaságát is az új konstrukció transzformálja. Nemrég példának okáért elterjedt nézet volt, hogy az arra érzékenyek esetében, jellemzően asztmában vagy egyéb légúti betegségben szenvedőknél a klíma kifejezetten romboló is lehetett, mert a felépítés sajátosságai nemcsak a levegőt, hanem a port, a spórákat és akár a baktériumokat átmozgatta a helységekben. Épp ezért lényeges latolgatni, hogy bizonyos szükségletekből szabad-e engedni, hiszen számtalan feldúltságtól mentheti meg, ha egy elavult darab helyett valamilyen split klíma akció keretében egy nívósabb variációra fektet be. A legismertebb gyártók ugyanis már hosszú ideje azon fáradoznak, hogy a régebbi darabok gyermekbetegségeit megszüntessék, így például az új légkondicionálók esetén nemcsak hogy nem kell félni az átmozgatott levegőtől, hanem még saját szükségletei alapján meg is szűrheti azt. A készülék ugyanis többféle filterrel szerelhető fel, amellett ma már az alaptípusok is sokkal eredményesebben dolgoznak, mint az elavult társaik, így nem engedik át a szöszöket, porcsomókat sem. Egyéb, szignifikánsabb szűrők azt is tudják, hogy szagokat, illatokat kössenek meg, amellett akár a levegőben terjedő vírusokkal és baktériumokkal is megbirkóznak. Egy ilyen felszereltségű gép hathatós hozzávaló lehet akár az influenza szezon közepén is, merthogy segíti megakadályozni, hogy a náthás rokonok, munkatársak miatt a levegőbe jutó baktériumokat az egészségesek is beszívják.

A split klíma akció idején javasolt figyelembe venni a légkondi energiaigényét, ugyanis ez tetemes mértékben megalapozza a berendezés fenntartási költségeit. Klíma és klíma között is hatalmas különbségek mérhetőek le, egyes esetekben akár 40-50%-os energia megtakarítást is el lehet érni, ha a hirtelen vásárlás helyett valamelyik split klíma akció ajánlatát használjuk ki. Ennek oka, hogy a gép lelkét adó kompresszorok zöme nem veszi figyelembe, hogy mekkora a különbség a kiválasztott és az aktuális hőmérséklet között. Akármilyen aprócska eltérés esetén is maximális teljesítményre ugranak a ventilátorok, így sokszor jóval több energiát használnak el, mint amennyire valójában szükségük lenne. A megfelelő split klíma akció kiválasztásánál ezért fontos szempont lehet az, hogy a készülék a régi, vagy a jóval kedveltebb inverteres technológiát használja-e. Utóbbi esetében a kompresszor és a ventilátorok is máshogy reagálnak kis eltérések esetén, és csak akkora teljesítményre kapcsolnak, amelyre valóban szükség van az optimális hőmérséklet eléréséhez.

A levegő megszűrése és az energiatakarékosság hatékonysága mellett természetesen még számos egyéb igény is felmerülhet a kiválasztás során, a mai felhozatalban azonban rengetegféle funkcióval ellátott darabok érhetőek el, egyszóval amennyiben elszánta magát, hogy mire epekedik, biztosan rá fog bukkanni a kiváló készülékre.