A légkondi a többség fejében egyfajta homogén berendezést, illetve technológiát jelöl, amely a legforróbb nyári napon is képes lehűteni a lakást, vagy az irodát.

Természetesen a végkövetkeztetés – optimális esetben – helytálló, valójában azonban szó sincs arról, hogy valamennyi légkondi precízen ugyanúgy üzemelne, főleg különböző méretű termek, építmények, teljes irodai szintek tekintetében. A légkondicionálók, akár minden egyes valamirevaló technika árucikk, folytonosan javulnak, megvalósításuk és hatékonyságuk következtében pedig más-más variánsra lehet szükség a különféle elvárások okán.

Szeretné, ha kizárólag az újságok vagy a televízió időjárásjelentéseiből tudná meg azt, ha aznap melegrekordot mértek a lakóhelyén?

De szeretné-e azt is, hogy télen a legdermesztőbb zimankóban fűtésre is alkalmazhassa a klímát?

Igénye lenne szűrőberendezésekre, automatikus szellőztetésre, esetleg páramentesítésre? A teljes objektumban avagy csakis a hálószobájában szeretné működtetni a légkondit, ahol éjjel alvás közben a legkevesebb zörej szintén kiállhatatlannak tűnik?

Lényeges kérdések, amelyeket feltétlenül fel kell tennie saját magának, mielőtt belefog a vásárlásba, ellenkező esetben irritáló meglepetés érheti, amikor azzal szembesül, hogy nem azt kapta a pénzéért, mint amit elvárt.

Az első és legalapvetőbb nézőpont, hogy pontosan hány és mekkora légterű helyiséget kíván klimatizálni. Az úgynevezett mobilklímák segítségével például nincs helyhez kötve a használat, hiszen ilyenkor a falba, ablakba épített szellőzőbe csatlakoztathatja a készüléket, ez viszont kellemetlen és zavaróan hangos megoldás is lehet, ha szüntelen hűtésre van szüksége az épületben éjszaka is. A légkondi lelkét adó kompresszor ugyanis nem kétség kívül garantálja az esti kikapcsolódást, mindenek előtt az olcsóbb mobilklímák esetében olyan zajszintet  képes létrehozni, amely mellett a többség feltételezhetően inkább a forróságot választaná. A split klíma használatánál azonban a kompresszor a kültéri egységben kap helyet, szóval távol a hűtött szobáktól, ily módon nem gerjeszt semmilyen gondot a hálószobai használata sem. Nagyobb épület, irodai szintek esetén viszont a multi-split technológia lehet a megoldás, merthogy ilyenkor egyetlen kültéri egységhez akár négy különböző beltéri darabot is csatlakoztathat.

Számottevő különbségeket észlelhet ráadásul a készülékek energiafelhasználása során is. Mindennapi esetben ugyanis a kompresszor csak egyfajta fordulatszámon működik, azaz a berendezés nem tartja azt szem előtt, hogy szám szerint mekkora teljesítőképességre lenne szükség az elvárt temperatúra eléréshez. Ez természetszerűen jelentősebb energiafogyasztást eredményez, amíg az inverteres technikát alkalmazó készülékek önműködően képesek arra, hogy nagyobbítsák, illetve mérsékeljék a fordulatszámukat, amikor arra van szükség, eképpen jóval csekélyebb energiát véve igénybe a mindenkori üzemelés idején. A eltérés 30-40, esetenként akár 50%-os is lehet, eképpen tanácsos elgondolkozni azon, hogy bár az inverteres légkondik borsosabb árfekvésűek, a fenntartási költségek – mozgalmas alkalmazás folyamán - mégis kompenzálhatják egymást hosszabb távon.

Ez mégis még mindig pusztán az első szempont, merthogy ráadásul szem előtt kell tartani azt szintén, hogy hol óhajtja működtetni a gépet, az eltérő fajták ugyanis elhelyezhetőek az oldalfalon, az álmennyezetben, de akár a padlón ugyancsak. Egyaránt alapvető nézőpont, hogy az eltérő klímák más-más szinten képesek a levegő megszűrésére, azonfelül fertőtlenítésére, amely most már szokásos esetben ugyancsak nélkülözhetetlen, asztmás hozzátartozó esetén azonban nyilván nyomatékosított nézőpont kell hogy legyen.

Ne tétovázzon tehát tippet kérni a specialistától, hiszen a légkondi vásárlásnál tömérdek márka, fajta és technológia közül választhat, amelyek eltérő keresletekre lettek szabva. Ily módon biztos lehet benne, hogy Ön ugyancsak rá fog akadni közöttük arra a klímaberendezésre, amely használata során úgy érzékelheti, lakóházában, munkahelyén többé már nem érinti a nyári forróság avagy épp a téli fagyos hideg problémája.