Gondolta volna, hogy az inverteres klíma látszólag magasabb ára valójában komoly spórolást tesz lehetővé az Ön számára? Minden technológia elavul egyszer, hiszen a felmerülő problémákra idővel megoldást találnak, és nincs ez másképp a légkondicionáló gépezetek területén sem. A korai, de a mai napig megvásárolható úgynevezett on/off változatú gépezetek rendkívül közismertek, azt azonban kevesen tudják, hogy az inverteres klíma pontosan miért is borsosabb egy efféle darabnál.

Megbízhatóbb? Használhatóbb a teljesítménye? Talán olyanforma funkciókkal rendelkezik, amit a másikból kispóroltak?

A válasz az, hogy mindez egyszerre igaz, hozzátéve azzal, hogy az inverteres klíma esetén az óriási vállalkozások azonkívül egy alapvető sajátságot tekintetbe vettek, méghozzá az energiatakarékosságot. Mikor egy on/off kiépítésű struktúra funkcionál a lakóhelyén, a gép érzékelői szakadatlanul figyelik a jelenlegi temperatúrát, és abban az esetben, ha differenciát észlelnek a óhajtott és a valós temperatúra között, nyomban elkezdenek dolgozni. Ez vitathatatlanul azt feltételezi, hogy egy effajta konstrukció egész nap ki-be kapcsolja magát, ami már önmagában is gerjeszti az energiafogyasztást. A másik gond az, hogy ez a típus nem tudja hatást gyakorolni a produktivitását, azaz jellemzően teljes mértékű fordulatszámon üzemel abban az esetben is, amikor erre egyáltalán nincs szükség. Ezzel szemben az inverteres klíma homlokegyenest másképp funkcionál, ugyanis gyakorlatilag semmikor sincs egészen leállított állapotban, ha bekapcsolta, viszont a pillanatnyi hőmérséklet függvényében fokozatosan módosítja a hatékonyságát. Ez a szisztéma egyidejűleg azt is jelenti, hogy a napi üzemelés idején a légkondi tulajdonképpen semmikor sem üzemel 100%-on, ugyanis alacsony szinten úgyszintén bír a elvárt hőmérséklet szinten tartására, amivel nem csak energiát spórol meg, hanem további kellemetlenségektől úgyszintén megvédi a alkalmazóit. Sokan ugyanis kifejezetten érzékenyek a hőfok kiegyensúlyozatlanságára, ami on/off konstrukció tekintetében valójában szükségszerű, ameddig az inverteres klíma felhasználása idején teljesen elenyészőre mérsékelhető. Az alacsony teljesítmény azonban természetesen kihat a klíma zajszintjére is, aminek a zörgése ekképpen éjszaka sem fogja bosszantani.

Ezek a ismérvek értelemszerűen főként abban az esetben hasznosak, ha a klímát napi szintű alkalmazásra szerezzük be, amikor szerfelett alapvető, hogy a készülék ne gerjesszen hosszabb távon kényelmetlenségeket. Átmeneti applikálás idején a hőingadozás, de akár a lármázás sem nyilván feszélyező, ha ellenben egész nyáron, ráadásul télen is üzemeltetni kívánja a klímát, akkor nyilvánvalóan javasolt fontolóra vennie, hogy vajon néhány hónap után is bírni fogja-e az kicsi kényelmetlenségeket.

Figyelmet érdemel, hogy az inverteres klíma ezenfelül remekül applikálható a hűtés mellett a fűtésre is, merthogy ekkor pusztán annyi valósul meg, hogy a kompresszor visszafordítja a mindennapos műveletet és rövid idő alatt télen egyaránt felfűti az otthonát. Tavasszal és ősszel, mikor gyakran ismétlődő a kinti hőfokingadozás, nem lesz rákényszerülve arra, hogy egy hirtelen front miatt beindítsa a gázfűtést, amelynek meghibásodása esetén is rendelkezik egy olyan rendszerrel, ami képes fűteni.

Persze mind a fűtés, mint a hűtés esetén lényeges szempont az energiatakarékosság, amely a különböző készülékeket összehasonlítva komoly eltérést mutathatnak. Természetesen ez függ a konkrét berendezésektől is, de általánosságban elmondható, hogy az inverteres klímával 20-40%-os megtakarítás érhető el, ami folyamatos működtetés mellett bizony tetemes különbséget jelent a fenntartási költségekben.

Röviden összefoglalva ez az oka annak, hogy  magasabb ára ellenére egyre inkább elterjed az új rendszer, amely bármilyen hagyományos légkondicionálónál komfortosabbá teszi a lakását, miközben hosszabb távon pénzt is spórol meg az alacsony fenntartási költségével.