Az emberiség közérzetét és kedélyét egyaránt jelentősen érintő környezeti hőmérséklet befolyásolhatóságának vágya évszázadokkal az első légkondicionáló készülék kifejlesztése előtt is érdekfeszítő kérdés volt. Ha pontosságra törekszünk és szeretnénk bekalibrálni az időpontot, akkor vissza kell lépnünk egészen az őskorig, akik kézenfekvően a természetes környezet által biztosított viszonyokat használták fel, például amikor forróság elviselése érdekében menedéket kerestek egy hűvös barlang védelmében. A későbbi civilizáció megszületésével már ötletesebb, újszerű és technikailag remek módszerek váltak ismertté, példaként említhetjük az egyiptomiak által a falakban keringetett vízzel történő klimatizálást, melynek működési elve nagyon hasonló sok ma is használatos légkondicionáló működési elvéhez. Az első tényleges légkondicionáló készülékeket ipari igények kielégítésére fejlesztették ki, az egyszerű ember kényelmi szempontjaiból előállított légkondicionálók pedig csak a 20. század elején váltak elérhetővé. Manapság azonban odáig érlelődött a történet, hogy a légkondicionáló használata életünkben mindenki által elérhetővé vált, aminek működését – hiányával ellentétben – általában már nem is nagyon vesszük észre.

A kellemes közérzet mellett persze számtalan iparszerű tevékenység stabil és optimális üzemeléséhez is alapvetően fontos az optimális klíma kialakítása, amelyek közül minden bizonnyal a legfontosabb az élelmiszeripar. Megfelelő hőfok biztosítása nélkül talán egyetlen alapanyag, vagy friss élelmiszer el sem juthatna a termelés helyétől a vásárlókig, elsősorban nem nagy távolságokon át  - gyakran a világ másik felére. Az élelmiszerek frissességének megőrzése érdekében, és a lehető legenyhébb minőség romlás kialakulásának érdekében a nagy ipari létesítmények komoly tőkét fektetnek a legszínvonalasabb műszaki tartalommal kialakított hűtőházak, vagy infrastruktúra kialakítására.

Azonban az ipari monopóliumok számára, és szerencsére ma már a kisebb gyáraktól kezdve egészen a kis létszámú munkahelyekig, egyre általánosabb dologgá válik, hogy a légkondicionálás nem csak termékeik állagmegóvása érdekében lehet kiemelt szempont, hanem a dolgozók komfortérzetének javítása miatt is. Természetesen nem kizárólagosan azzal a céllal, hogy az emberek kényelmesen érezzék magukat a munkahelyeiken, hanem a teljesítőképesség maximalizálása miatt is szükség van erre a lépésre. Nyilvánvaló, hogy ha egy meleg nyári napon a dolgozóknak nem kell még a nagy hőség kellemetlen hatásaira is figyelniük, akkor eredményesebben, gyorsabban végzik a munkájukat, az izzasztó feladatokat pedig elég rábízni a légkondicionáló berendezésekre.

A technika egyre gyorsuló fejlődésének köszönhetően a légkondicionáló mára a családok otthonaiban is egyre gyakrabban megtalálható, és az elmúlt éveknek köszönhetően napjainkban már egyáltalán nem tartozik az átlagos emberek számára elérhetetlen luxuscikkek közé.

A világszerte híres és közkedvelt gyártók mellett ráadásul egyre több kisebb márka is megjelenik a piacon, egyre komolyabb versenyszférát kialakítva ezzel, amely nagyon kedvező a vásárlók számára az árakat illetően, illetve a fejlesztőket is folyamatosan munkára sarkallja.

Az otthoni termékeknek több megjelenési formája is lehet, és ez nem csupán a küllem szempontjából érdekes. A letűnő technikának értékelhető mobil klímák helyett manapság a vevők többsége az osztott klímák mellett teszi le voksát. Az úgynevezett split klímák ugyanis a régebbitől eltérően két részből tevődnek össze, egy kinti és egy beltérben elhelyezhető részből, amelynek köszönhetően a helységek belső terében helyet takaríthatunk meg, ráadásul a légkondicionáló működésének hangja sem jut be a lakótérbe.

Aki légkondicionáló vételre készül, két igen lényeges szempontot mindenképpen helyezzen előtérbe, pontosabban a légkondicionáló energiatakarékossági besorolását, valamint a környezetre és egészségre kifejtett hatást. Szerencsére e két területen állandó a fejlődés. Energiafogyasztás szempontjából kiindulva az egyik optimális technika az úgynevezett inverteres klímákban alkalmazott eljárás, mely akár 50%-os energiamegtakarítást is előidézhet. Egészségünk megóvása érdekében pedig különleges szűrőfilterek készülnek, amelyek ki tudják szűrni a vírusokat, a polleneket, vagy az allergén anyagokat.