EZT tudnia kell Mobil klíma vásárlás előtt!

Mobil klímát venni jó ötlet?

A mobil klímák működési elvét meg kell érteni, vizsgálni vásárlás előtt. Van néhány fontos alapelv, ami minden mobil klíma esetén igaz. A gépnek folyamatos hűtésre, folyamatos légáramra van szüksége. Ez a légmozgás nem a szobát hűti, hanem a gépet! A legfontosabb alapelvek egyike a mobil klímáknál, hogy egy adott helyiségből levegőt elszívni vagy oda levegőt befújni csak akkor lehet, ha az adott légmozgásnak biztosítjuk a párját is. Tehát ha befújunk, valahol ki kell engedni a befújt levegőt, ha elszívunk, akkor valahol be kell engedni ugyanannyi levegőt. Ezek hiányában megáll a légszállítás, a gép elromlik.

A mobil klímák között alapvetően 2 fő csoportot különböztetünk meg:

  • mobil klíma egycsöves kivitelben
  • mobil klíma kétcsöves kivitelben

Hogyan működik az UV-sterilizáció?

Az UV-C hullámhossz-tartományú ultraibolya sugárzást széles körben alkalmazzák baktériumok és vírusok ellen. Például a műtőkben alkalmazott sterilizálók esetében is népszerű alkalmazása, ezért tartottuk mi is fontosnak, hogy a Fisher Nordica mobil klímákba is kerüljön. A wikipedia pl. így ír erről: „Leggyakrabban felületi vagy folyadékok fertőtlenítésére és erőteljes sterilizálására alkalmazzák nagy hatékonysággal. Vírus- és baktériumölő hatásával szemben szénalapú organizmusoknál rezisztencia nem képes kialakulni, így hatását vélhetően minden életforma felé kifejti, amit mai ismereteinkkel élőlénynek tekintünk.”

Mobil klíma egycsöves kivitelben: előnyök és hátrányok

Az egycsöves mobil klíma alapvetően bent van a hűtendő helyiségben és a következőket teszi:

  • a gép oldalán beszívja a helyiségben lévő meleg levegőt és hőt von el belőle
  • az egycsöves mobil klíma a gép elején egy rácson át kifújja ugyan ezt a levegőt, immár hidegen, így hűti a szobát
  • a levegőből elvont hőt egy csövön keresztül kifújja a szabadba vagy a szomszédos helyiségbe
  • a mobil klíma a kifújással egy időben „megpróbál beszívni” a szobába ugyanannyi levegőt amennyit kifújt. Erre kell biztosítsunk valami rést, kiépített nyílást, mint pl. a ventilátorral szellőztetett fürdőszobák ajtaján lévő kis nyílás. (lakótelepeken gyakori)

Egycsöves mobil klímák legfontosabb hátrányai:

A mobil klíma készülék a hűtendő helyiségben van a zajával együtt, ami egyáltalán nem alacsony zajszint. Minimum megfelel egy városi, nyitott ablak utca zaj szintjének.

A gép a földön áll, tehát az oldalán beszívott levegő viszonylag hideg, hiszen a szobában a meleg levegő van feljebb, a hideg lentebb. Ez rontja a hatásfokát.

A kifújt hideg levegő az alacsony készülék felső részén távozik, így valószínű. hogy közvetlen hideg és erős légáramba kerülhet a használó, ami egészségre veszélyes lehet.

A készülék általában kicsi, alul szívja be a szoba levegőjét és felül, 60-70 cm magasan fúj ki. Így a helyiségben valószínűleg nem lesz jó az átöblítés, a hideg levegő csak a szoba alsó felét hűti, felül megállhat a melegebb levegő.

Az egy csövön, ami 1-2 m hosszú, meleg levegőt vezet ki a gépből, ezért a cső is 40-50°C is lehet a cső hőmérséklete, ami fűti a szobát, és tovább rontja a gép hatásfokát.

A szobából kifújt levegőt pótolni kell valamivel. Légpótlás egy módon lehet, ha beengedünk levegőt, tehát a külső meleg levegőt vagy a szomszéd helyiség meleg levegőjét. Ezzel tehát fűtjük is a szobát a kinti meleg levegővel.

Ezt a pótlevegő bevezetést valamilyen nyílással szükséges megoldani, mert ha ezt a levegőpótlást nem kapja meg a mobilklíma, akkor a folyamatos kifújás miatt alacsony nyomás jön létre a szobában, „elfogy a levegő” nem tud a mobil klíma kifújni, ettől túlmelegszik és roncsolódnak a túlmelegedő alkatrészek. A mobilklíma ettől tönkremegy! Kiemelten fontos minden esetben a készülékhez kapott útmutató tanulmányozása!

Egycsöves mobil klíma konklúzió

Egycsöves mobil klímát így lényegében sehová sem ajánlanánk, mert a névleges hűtőteljesítménynek jelentős része az ismertetett veszteségekre megy el, hangos is és helytelelen használat mellett könnyen elromlik! Konkrét szerviz tapasztalat, hogy a legtöbb visszahozott hibás klíma a légpótlás hiánya miatt „megfőzte magát.”

Egycsöves mobil klíma ideiglenes vagy vész megoldás lehet pl. egy irodában, vagy munkaállomáson, de hálószobába, de még nappaliba is rengeteg kompromisszumot igényel.

Mobil klíma kétcsöves kivitelben: előnyei és hátrányai

Kétcsöves mobil klíma egy fokkal jobb megoldás, mert két problémát kezel. Van rajta egy plusz cső, ami kintről szív be levegőt és azt direktben vezeti a gépbe, így biztosítja a gép hűtését. Ezek a kétcsöves mobil klímák erősebb ventilátorral készülnek, ami tudja kezelni a csövek ellenállását. Hagyományos egycsöves mobil klímát nem érdemes ilyenné barkácsolni.

Ezzel a kis kiegészítéssel nem szívunk be kinti meleg levegőt a szobába, tehát a légpótlással nem fűtjük a szobát és megoldjuk a légpótlás problémáját is. A többi hátrány így is megmarad.

KÉTcsöves MOBIL KLÍMA konklúzió

Kétcsöves mobil klímát ilyen klasszikus kivitelben sem ajánlanánk jó szívvel, de kevesebb kompromisszumot kell kötnünk és legalább működni fog. Aki el tudja fogadni a továbbra is jelentős hatékonyságvesztést és zajt, azoknak megfelelő lehet.

Létezik azonban egy speciális mobil klíma, ami szinte a mobil klímák összes hátrányát képes kiküszöbölni.

Négycsöves mobil klíma: A MEGOLDÁS

A Fisher FPR sorozat, sokkal erősebb ventilátorokkal készül, így akár 4 csővel is szerelhető, továbbá mivel IPX2 védettségű, ezért kültéren is elhelyezhető, pl. egy teraszon.

Fisher FPR mobil klímák érdekessége, hogy nem csak hűtésre, de fűtésre is használhatók!

Ezzel a variációk olyan széles tárháza nyílik meg, amit nehéz lenne ebben a rövid cikkben mind elmondani.

Négycsöves mobil klímával milyen hátrány kezelhető? Mind!

Négycsöves mobil klíma esetén a gép kikerül a szobából, megszabadulunk a zajtól. Bent a hűvös, kint a zaj!

Azzal, hogy a beltéri levegő ellátás 2 hosszú csővel csatlakoztatható, a befúvást magasabbra tudjuk tenni, az elszívást pedig távol a befúvástól, így sokkal jobb lesz a hatásfok és a levegő keringetése.

Azzal, hogy a gép hűtése is megoldható 2 csővel javítunk a hatásfokon, és nem szívunk a kezelt térbe kültéri, meleg levegőt.

A Fisher FPR sorozat akár egy teraszon is elhelyezhető. Egy csővel kapcsolódva a kezelt térre, akár jelentős friss levegőhöz juthatunk, kezelt, kb 18 °C -os hőfokkal még 32 °C külső hőmérséklet esetén is! Kiváló lehet pl. egy óvodában altatáskor, 100% friss levegő egy kicsit hűvösebben!

Kétcsöves mobil klíma kivitellel a beltérre dolgozva, de kívül elhelyezve a gépet, megint csak „Bent a hűvös kint a zaj!” Így a két csővel akár 12°C körüli befújt léghőmérsékletet is el tudunk érni, tehát szinte névleges, teljes hűtő kapacitást is.

A mobil klíma egy üzlet vagy lakás egy alárendelt helyiségében is lehet, pl egy előszobában. Ha innen két csővel dolgozunk a kezelt térre, akkor az előszobát szellőztetni kell, hogy a gép le tudja adni a hőt. Viszont, ha négycsöves mobil klíma elrendezést választunk akkor két csővel dolgozhatunk a kezelt térre és két csővel pl. egy lichthof-on keresztül a gép is megkapja a hűtést. Ez már szinte egy split klíma szintje!

Bent hűvös, kint a zaj, és azt a teret sem fűtjük, ahol a gép van! Az intelligens fali kezelővel vagy távirányítóval is kezelhetjük a klímánkat, nem romlik a hatásfoka és a kezelt levegő és a visszaszívás helye is közel ideális lehet! A zsalu lezár, ha a gép nem fúj be levegőt.

A Fisher mobil klímát jó szívvel merjük ajánlani mindenkinek, aki a split klímát valami miatt nem tudja most választani, de műszakilag korrekt megoldást szeretne!

Az alapcsomag a mobilklíma készüléket tartalmazza egycsöves felszereltséggel, zsaluval, távirányítóval. A kültéri elhelyezéshez szükséges kiegészítőket a www.fisherklima.hu weboldalon tudja megrendelni.