Éttermi légkondi stop-ot rendelt el a kormány

A 213/2020. (V. 16.) kormányrendeletben a hűtő-fűtő berendezés veszélyhelyzeti üzemeltetéséről döntöttek, melynek értelmében kizárólag szabadból vett levegő befúvását engedélyezik. 

Mi lehet a megoldás?

Cikkünkben a szakértő segítségével mutatunk be egy megoldást!
Mivel csak külső friss levegővel hűthetnek az éttermek és kávézók üzemeltetői, felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni kb azonnal? A legjobb lenne egy légcsatornás klíma, aminél állítható friss levegő aránya, így a rendelet elmúltával csökkenthető 100% alá! Ez egy hosszú távú jó megoldás, de időigényes kialakítani, tervezés is kell és akár komolyabb bontással járhat. Nos, a mobil klímák egyik előnye, hogy a telepítéshez nem kell szakember, így gyorsan megoldható akár házilag is. Létezik egy mobil klíma megoldás, a szabadban is elhelyezhető mobil klíma. Ilyen pl a Fisher FP és FPR sorozat.

Mivel ezek kültéren is elhelyezhetőek, így külső levegőt fújhatnak be, ami a rendelet szerint megengedett. Ezért ahol rendelkezésre áll egy terasz, vagy egyéb külső tér az étterem mellett ott ez azonnali és egyszerű megoldás lehet.
A teljesítmény megválasztásánál nem érdemes sokat gondolkodni, hanem a legnagyobbat venni, ennek oka, hogy a kizárólagos külső levegő felhasználása miatt a tényleges belső hűtés lehet akár 50% alatt is lehet a névleges adathoz képest.
Nagyon fontos, hogy a befújt levegőnek valahol ki is kell menni, mert ha ezt nem biztosítjuk, a helyiségben megnő a légnyomás és a klíma már nem tud befújni semmit, nincs légáram, így túlmelegszik és elromlik. Ezt szemléltetjük a mellékelt ábrán is:

Étterem hűtése mobil klímával

A fenti cikkben említett légcsatornázható klíma berendezéseinkről bővebb információt erre a linkre kattintva találhat. 

Mobil klíma választékunkat ide kattintva tekintheti meg. 

Partnereink listáját, akik kézséggel segítenek Önnek, ezen a linken érheti el.

Váradi György a lakossági klímák szakértője