Mobil klíma kisokos: előnyök és hátrányok

Miért érdemes klímavásárláskor a mobil megoldáson is gondolkodni? 

Nagytarcsa, 2020. 05. 08. – Nyakunkon van a nyár és a kánikula, így újra sokan gondolkodnak klímavásárláson. Nekik rossz hír, hogy a koronavírus-járvány elhúzódása esetén valószínűleg csak nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem fognak megfelelő szakembert találni a beszereléshez. Felmerül a kérdés, hogy érdemes-e megfontolni a mobil klímák által nyújtott lehetőségeket.

"A szakértők szerint a járvány miatt soha nem látott népszerűségnek fognak örvendeni a mobil klímák, melyek jó alternatívái lehetnek a falra szerelhető társaiknak, hiszen nem igényelnek klímatechnikai beszerelést, bár a csövek kivezetését néha bonyolult megoldani” – fogalmaz Váradi György lakossági klímaszakértő, Columbus Klíma Cégcsoport családi vállalkozás vezetője és a Fisher klímák forgalmazója.

A mobil klíma Váradi György szerint egy kompromisszumos, de jó megoldás lehet, ha a járvány miatt nem szeretnénk szerelőket beengedni a házunkba, esetleg nem tudjuk megbontani a lakásunk falát, vagy több helyiségben is kihasználnánk egyetlen eszközt.

Cikkünkben a szakértő segítségével gyűjtöttük össze a mobil klímák előnyeit és hátrányait, hogy megkönnyítsük a döntést azoknak, akik klímavásárláson gondolkodnak.

Kezdjük az alapokkal

Háromféle mobil klímát érdemes megkülönböztetni: az egycsövest, a kétcsövest és a több csővel is szerelhető, négycsöves típust. Az egycsöves berendezések a belső levegőt keringetik és a hűtés során összegyűlt vizet egy tartályba gyűjtik. Zajosak, a konstrukcióból adódóan pedig sok tulajdonságuk rontja a hatékonyságot is, így nem ajánlott használatuk. A kétcsöves klímaberendezések működéséhez két kivezetés szükséges: az egyik a külső levegőt közvetlenül a gépbe vezeti, a másik a felmelegített, eltávozó levegő kifújásához kell. A kétcsöves megoldással már sokkal jobb hatásfokkal hűthető a lakásunk és a friss levegő bejutása is biztosított. A harmadik, több csővel is szerelhető négycsöves típus a legerősebb és leghatékonyabb, ajánlott ezt a modellt választani közepes és nagyobb méretű szobák hűtésére is.

Mobil klímák csövei

A legjobb megoldásnak tehát a négycsöves mobilklíma bizonyul. Legnagyobb előnyük, hogy gáz kezelésére jogosult szakember nélkül is használatba vehetjük őket, a fali klímákhoz hasonlóan hűtenek, használatuk sokoldalú: a berendezés lehet a hűtendő szobában vagy egy mellette lévő helyiségben, az IPX2 tanúsítvánnyal rendelkező mobilklímákat pedig akár a teraszunkra is kihelyezhetjük, kiküszöbölve ezzel az egyik legnagyobb negatív tényezőt, a zajt.
„A négycsöves mobilklímákat jó szívvel merem ajánlani azoknak, akik a járvány miatt nem szeretnének szerelőt beengedni az otthonaikba, vagy akik a hagyományos, falra szerelt klímát valami miatt nem tudják jelenleg választani, de egy műszakilag korrekt megoldást szeretnének” – mondja Váradi György.

 

Mobil klíma választékunkat ide kattintva tekintheti meg. 

Partnereink listáját, akik kézséggel segítenek Önnek, ezen a linken érheti el.