Mire számítsunk, ha légkondicionáló üzemel az irodában vagy otthon a koronavírus idején?

A koronavírus megjelenése kapcsán sokakban merül fel kérdésként, hogy mire számítsanak a légkondicionálóktól ebben az időszakban. Megölik vagy terjesztik a koronavírust ezek a készülékek?

A klímák két fő típusát meg kell itt is különböztetni:

  1. mono split – egy helyiségben egy beltéri egység található, saját kültéri egységgel
  2. multi split vagy VRF – klíma rendszer, amiben több helyiséget szolgál ki egy központi klíma és keveredhet a helyiségek levegője.

Klímaberendezés levegőszűrője

A mono split klímák légszűrése hatékony koronavírus ellen?

Jellemzően egy helyiségben egy klímaberendezés található. Ha az a klíma nem működik, akkor a helyiségben kialakul a természetes levegő-rétegződés és minimális természetes légáram. Leginkább az ablakok, ajtók rései és a fűtés fogják ezt kialakítani. Ha ebbe a helyiségbe koronavírusok kerülnek, akkor azok valamilyen elrendeződésben eloszlanak a levegőben, felületeken. Ha bekapcsolunk egy klímaberendezést, akkor ez mesterséges légáramot hoz létre, a levegő egy másik modell mentén fog rétegződni, áramolni. Ezzel együtt az esetlegesen a levegőben lévő mikroorganizmusok, baktériumok vírusok és még a por is másképp rendeződnek el.
Ha az adott vírus magától X óra alatt pusztulna el, akkor a klíma használata mellett is várhatóan ugyanannyi idő alatt pusztul el. Több vírus nem lesz a helyiségben, ha pedig nem volt, akkor nem is keletkezik.

Nem minden készülék rendelkezik speciális szűrőkkel, hisz nem mindenkinek van erre igénye. Általánosságban elmondható, hogy a plazmaszűrő, UV-szűrő, fotokatalitikus szűrő és egyéb speciális légszűrők a légkondicionálókban, a működés során létrejövő nedves környezetben gátolják a baktériumok és vírusok megtelepedését. Így a speciális légszűrővel ellátott légkondicionálóban nem telepednek meg a baktériumok, vírusok, betegségek kiindulópontjai nem lehetnek a megfelelően karbantartott készülékek. Ezen vírusölő és baktérium elleni technológiák fejlesztésekor a cél azonban nem a koronavírushoz hasonló járványok megelőzése volt, hanem a készülék működéséből adódóan esetleg keletkező baktériumok, vírusok és gombák megtelepedésének, szaporodásának megakadályozása. Tehát a készülékek segítenek tisztán tartani a helyiség levegőjét, de teljesmértékű fertőtlenítést garantálni, erre vonatkozó gyári adatok hiányában felelősségteljesen nem tudunk.
Fontos tudni, hogy egy helyiségben a levegőnek egy kicsiny része megy át ezeken a szűrőkön egy idő-egység alatt, majd ez a szűrt levegő keveredik a régivel és egy része újra és újra átmegy a szűrőn. Ezzel a kiszűrt kórokozók száma folyamatosan nő, tehát a levegő tisztul, de matematikailag sosem lesz teljesen vírusmentes.
A speciális légszűrés nélküli modellek esetén javasolt a rendszeres karbantartáson túl a fertőtlenítő spray használata, ha tartunk a vírus elszaporodásától a légkondicionáló révén.

Mi a teendő koronavírus gyanú esetén nagyobb rendszereknél, központi légcsatornahálózat esetén?

A nagyobb rendszerek esetén a friss levegő csatlakozással rendelkező, szellőztetést is végző készülékek mellett a belső levegőt keringető készülékek is megtalálhatók. Jellemző, hogy egységnyi, tegyük fel 20% friss levegőt adagol folyamatosan a rendszer és 80% használt levegő kering. Minden helyiségből van elszívás, ezek összekeverednek és eljutnak a központba. Itt 20% kikerül a rendszerből és 20% friss levegő bekerül. Ezután történhet szűrés, hűtés, fűtés, majd a levegő visszakerül minden szobába. Ha koronavírus kerül a légáramba, ezek a készülékek keringetik, szétosztják a teljes rendszerben és ezzel továbbjutását elősegíthetik. Nem lesz több vírus, tehát a klíma itt sem növeli a kórokozók számát, sőt a terhelt helyiségből el is szállít, de szétosztja az egész rendszerben. Felmerül, hogy mi van a szűréssel, megvédhet-e az minket? Nos, ez nem annyira klím- kérdés, mint az adott rendszer üzemeltetési kérdése. Lehet olyan szűrő, ami felfogja a kórokozókat, de tapasztalataink szerint nem ez a jellemző. Tehát koronavírus-gyanú esetén ezen készülékek használata nem javasolt.

Honnan tudhatom, vírusölő légszűrő van-e a klímámban?

Legegyszerűbb, ha előkeressük a készülékhez kapott használati útmutatót, melyben részletes leírást találunk a készülék funkcióiról, így a szűrőkről is.
Ha ezt a dokumentumot nem találjuk, a www.Fisherklima.hu felső menüjében a kereső mezővel ki tudjuk keresni modellszám alapján a terméket és a kapcsolódó dokumentumokat. A modellszámot megtudhatja a légkondicionálók üzembehelyezéskor készült jegyzőkönyvből vagy a garanciajegyből, illetve a legnépszerűbb, oldalfali klímaberendezések oldalán elhelyezett matricán is megtalálható a készülék modell kódja.

Ha kérdése lenne a témával kapcsolatban, forduljon bizalommal a garanciajegyen található telepítő szakemberhez vagy lakossági ügyfélszolgálatunkhoz a 06 20 983 2988 telefonszámon, hétköznap 8,00-15,00 óra között.