Légkondicionálás otthon: a kényelem a megfelelő hőmérséklettel kezdődik

Nyakunkon a nyár, ami a külső hőmérséklet emelkedése mellett a lakásokban is hamar fülledtté teszi a levegőt. Mivel sok időt töltünk otthonainkban, itt tanulunk, itt kapcsolódunk ki és itt is dolgozunk, érdemes mindent megtenni azért, hogy napjaink kényelmesen teljenek. Ebben nagy segítségünkre lehet egy klíma beszerelése. A légkondicionálás nemcsak a levegő hűtése miatt fontos, a hőmérséklet ugyanis hatással van egész szervezetünkre. Az átlagos hangulatunk mellett például a produktivitásunkra is negatívan hat a nyári kánikula, amin sokszor az egész napos szellőztetés sem segít. 

Mennyi az ideális hőmérséklet a lakásban?

A legtöbben 20-25 fok között érzik kényelmesen magukat. Ez az a hőmérséklet, amikor már nem fázunk, de még nem is izzadunk. Az ideális hőmérséklet persze változhat attól függően, hogy milyen a saját hőháztartásunk, illetve vannak-e gyerekek a lakásban, akik könnyebben meghűlnek. A kicsik, főleg a csecsemők érzékenyebbek lehetnek a hideg levegőre, de a felnőttek között is vannak olyanok, akiknek 15 fokban már melegük van és olyanok is, akik 25 fokban még fáznak.

Az ideális hőmérsékletet az is befolyásolja, hogy mit csinálunk éppen. A fizikai munkához, vagy a sportoláshoz például az alacsonyabb hőmérséklet is megfelelő, hiszen a mozgás felmelegít. Ha a hűvös lépcsőházból lépünk be a fülledt lakásba, akkor az alacsonyabb hőfokot is kánikulának érezhetjük, mégsem érdemes nagyon letekerni a klímát. A hőérzetünkre a tényleges hőfok mellett ugyanis számos tényező hatással lehet. Ezek közé tartozik a lakás páratartalma is. 50-70%-os páratartalom esetén például már 20 fokban is folyhat rólunk a víz. Ilyenkor segít, ha kereszthuzatot csinálunk a lakásban, vagy csak légkeringetés miatt bekapcsoljuk a klímát.

A légkondicionálók a hűtés, vagy fűtés mellett ugyanis egyszerű légkeverésre is alkalmasak. Ez a funkciójuk azért is különösen hasznos, mert a kívülről beszívott levegőt többször is megszűrik, ezáltal jóval kevesebb káros részecske jut be a lakásba, mint egy sima szellőztetés során. Azok számára, akik nagyforgalmú út mellett laknak és gondot okoz a lakásba beáramló por és kipufogógáz a levegő minőségén is javíthat egy légkondicionáló.

Otthoni munkavégzés produktívan

Ahogy az általános közérzetünk, úgy a produktivitásunk szempontjából is fontos a megfelelő hőmérséklet a lakásban. Ha home office-ból dolgozunk, eleve több tényezővel kell számolnunk, ami elvonhatja a figyelmünket, mint a megszokott irodai környezetben. A munkakörnyezetünk kialakítása mellett otthonunk hőmérséklete is hatással van a produktivitásunkra.

A szellemi munkát végzők esetében például 25 fok a választóvonal, ami fölött bizonyítottan romlik a teljesítmény. Ha melegünk van, nehezebben koncentrálunk a feladatainkra, lassabban haladunk és több hibát ejtünk. Ez nemcsak a produktivitásunkat rontja, de végső soron növeli a munkával töltött időt is, ami home office-ban egyébként is könnyen túlcsúszhat a nyolc órán.

Ahogy a túl meleg, úgy a túl hideg is befolyással lehet a teljesítményünkre, a klíma így segíthet az ideális hőmérséklet beállításában. Egy amerikai kutatás szerint például a 20 fok alá hűtött helyiségben dolgozók produktivitása ugyanúgy romlik, mint 25 fok fölött. Nemcsak a munkával töltött idő nő ilyenkor, hanem a hibák aránya is. Ha nem szeretnénk vesztegetni a saját időnket tehát érdemes odafigyelni a munkakörnyezetünk hőmérsékletére is. A szellemi munkához például a 22 fok lehet ideális, ami még sem a szervezetünket, sem a pénztárcánkat nem terheli meg túlságosan. 

Mire figyeljünk beszereléskor?

A klíma hűtött levegőt áramoltat, így az elhelyezését is érdemes átgondolni, habár már vannak olyan készülékek, amik nem keltenek huzatot. A legtöbb klíma rendelkezik egy kültéri és egy beltéri egységgel, ezért találhatóak meg a legtöbbször az ablakok és a külső falak közelében. A klíma elhelyezésekor azonban jó, ha figyelembe vesszük a lakás elrendezését is. A megfázások elkerülése érdekében például nem biztos, hogy jó, ha háttal ülünk neki az íróasztalunknál.

A megfelelő légkondicionáló kiválasztásában szakembertől is kérhetünk segítséget, aki a lakás méretét és elrendezését, vagy a szerelési lehetőségeket figyelembevéve ajánlhat ideális megoldást. Ha esetleg a gép már megvan, a beszereléshez is érdemes klímaszerelőt hívni. A klíma beszerelése és beüzemelése ugyanis szakértelmet kíván, ami nem merül ki a kültéri és beltéri egység falra helyezésében.

A klímák ezen kívül rendszeres karbantartást, de legalábbis minden szezon előtt alapos tisztítást igényelnek. Ezt is érdemes szakemberre bízni, aki speciális fertőtlenítőszert használva megtisztítja a szűrőket az esetleges baktériumoktól és lerakódásoktól.