Klímatisztítás: szakemberrel, vagy házilag?

Ha klímatisztításról van szó, kétféle megoldás létezik. Vagy a klímás szakemberekre bízzuk a kérdést, vagy pedig mi magunk állunk neki a dolognak. Akárhogy is döntünk, fontos, hogy évente legalább egyszer, de esetenként többször is elvégezzük a klímánk karbantartását.

Miért fontos a klímatisztítás?

A legjobb, ha a klímaberendezésünk karbantartásához szakember segítségét kérjük. Ha azonban ez nem áll módunkban, magunk is kitisztíthatjuk a szerkezetet, legalábbis a beltéri egységet. Ebben az esetben azonban nem elegendő a beltéri egységet megtisztítani, a kültérire is hangsúlyt kell fektetni. A karbantartás egyik alapeleme a fertőtlenítés, amelyet a bel- és a kültéri egységben egyaránt el kell végezni.

Működés közben a berendezés tetemes mennyiségű szennyeződést szív magába: a beltéri egység szűrőrendszerében telepednek meg a levegőből kiszűrt anyagok, itt alakulhatnak ki a penész-, gomba- és baktériumtelepek. Ezek pedig később a tüdőnkbe jutva olyan betegségeket okozhatnak, mint a legionella, az asztma, vagy az allergia.

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a koszos, szakszerűtlenül kezelt klímaberendezéseknek nem csak a hatásfokuk rosszabb, hanem az élettartamuk is rövidebb ideig tart.

Hogyan tisztítsunk klímát?

Fontos, hogy a klímatisztításhoz kizárólag erre a célra gyártott légkondicionáló tisztító és fertőtlenítő spray-t használjunk. Ha az áramtalanítás után kivettük a beltéri egység porszűrőjét, a mögötte lévő hűtőbordát kell befújnunk klímatisztító spray-vel, majd rajta hagyni a habot általában húsz percre. Miután a kivett porszűrőt szappanos vízzel átmostuk és száradás után visszatettük a helyére, a kültéri egység fal felöli részét pedig leporszívóztuk, a szerkezet egy ideig még kellemetlen szagot fog árasztani.

Mivel a szűrők tisztítása mellett fontos még a hűtőgáz ellenőrzése, utántöltése, az esetleges gázszivárgás észlelése és megszüntetése is, ajánlott inkább szakértőre bízni a klímatisztítást. A kültéri egységet az elektronika miatt szigorúan tilos és veszélyes szétszedni, ráadásul a garanciánk is bánhatja, ha magunk próbáljuk megoldani az esetleges problémákat.

Klímatisztítás szakemberrel

A legjobb, ha már a berendezés telepítésekor olyan céget választunk, ahol biztosított a megfelelő szervizháttér, és ahol a velük kapcsolatban álló klímás szakemberek vállalják a rendszeres, szakszerű klímatisztítást. Egy klímát ugyanis hosszú tárva veszünk meg, nem 2-3, sokkal inkább 8-10 évre tervezünk vele.

A Fisher Klíma egyik alapvető célja, hogy a hűtő-fűtő funkciókon túl extra szolgáltatásokkal is kiszolgálja vásárlóit: ezért is vállal a lakossági split klíma készülékekre 6 év kiterjesztett garancia. A feltételeket tartalmazó füzet elérhető a weboldalon és a készülékkel együtt szállított füzetben. A Fisher klíma partnereinek listáját elérheti itt.