H tarifával még jobban megéri klímával fűteni

Ha klíma fűtésen gondolkodunk, már biztosan találkoztunk a H tarifa fogalmával. Az országszerte elérhető kedvezményes, de kifejezetten fűtést támogató árkategóriát egy 2010-es rendeletben alkották meg. Az utóbbi években pedig széleskörben elterjedt a lakossági felhasználása is főként a hőszivattyús, vagy klíma fűtést használó otthonokban. De vajon tényleg megéri a használata?

Annak érdekében, hogy segítsünk helyes döntést hozni a kérdésben, az alábbiakban sorra vesszük a H tarifa előnyeit, számításokkal összehasonlítjuk a további tarifák árával, illetve összefoglaljuk, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy klímának, hogy igénybe vehessük a kedvezményes árszabást.

h tarifaval jobban megeri

Mit érdemes tudni a H tarifáról?

A H tarifa kifejezetten fűtési rendszerekre lett kitalálva, így csak október 15. és április 15. között, tehát a fűtési szezonban vehető igénybe. Ez nem azt jelenti, hogy az alá bekötött hőszivattyús rendszerek, vagy klímaberendezések ezen túl automatikusan kikapcsolnak, de energiafogyasztásukat a hagyományos A1 tarifa alatt számolja el a szolgáltató.

Ehhez a készüléket kéttarifás mérőberendezésre, nem leválasztható áramkörre kell csatlakoztatni. Ha éjszakai áramot (B tarifa) is szeretnénk használni hozzá, akkor három tarifának kell felszerelni a mérőberendezést. Habár a bekötés ez alapján bonyolultnak tűnik, jelentős összegeket spórolhatunk vele, ezért érdemes alaposan körbejárni a témát és esetleg közvetlenül is érdeklődni áramszolgáltatónknál a lehetőségeinkről.

A H tarifa előnyei:

 • nem vonatkoznak rá a rezsicsökkentést szabályozó korlátozások,
 • az egész ország területén, minden energiaszolgáltatónál elérhető díjszabásról van szó,
 • árát rendelet szabályozza, így a B tarifánál (éjszakai áram), amelynek díja 2022. augusztus 1-től 23,1 Ft/kWh nem lehet magasabb3,
 • B tarifa mellé is választható,
 • a B tarifával ellentétben az egész napos fogyasztás kedvezményes áron kerül elszámolásra, míg az éjszakai áram esetében csak az adott 8-12 órás időszak tartozik az alacsonyabb díjszabásba,
 • a fűtés mellett további fogyasztókat3 is üzemeltethetünk róla, például a napkollektor szivattyúját és vezérlőjét, a fűtés szivattyúit és vezérlését, valamint a központi szellőztető berendezést is.

Mit jelent ez pontosan a villanyszámlára nézve?

A fűtésre is alkalmas klímaberendezés és annak beszerelése mellett érdemes számulnunk azzal is, hogy a H tarifához alkalmas villanyóra bekötése is költséggel jár. Ez a villanyóra doboztól és a helyi adottságoktól függ, a pontos összeg érdekében ezért érdemes előre egyeztetni róla a szolgáltatóval, vagy villanyszerelővel. Az alábbi számításokból azonban kiderül, hogy a bekötés költségei gyorsan megtérülnek a megfelelő tarifa használatának köszönhetően.

A számításokhoz a Fisher Comfort Plus klímát vesszük alapul, ami 4,6-os SCOP-jának köszönhetően alkalmas H tarifa igénylésére is. Egy átlagos méretű lakás fűtése október 15. - és április 15. között nagyjából 1500 kWh3 fogyasztást eredményez két klíma használatával, ami egy hónapra lebontva 250 kW-ot jelent. A 2022. augusztus 1-től az MVM Démász Áramhálózati Kft. lakossági ügyfelek számára egyetemes szolgáltatásban érvényben lévő árakkal számolva ez azt jelenti, hogy a villanyszámlánk a következőképpen alakulhat.

A teljes időszakra nézve:

 • A1 általános felhasználású tarifával, rezsicsökkentett áron számolva:
  1500 kWh * 36,386 Ft = 54 579 Ft
 • A1 általános felhasználású tarifával a rezsicsökkentési kvóta fölötti áron számolva:
  1500 kWh * 70,104 Ft = 105 156 Ft
 • H tarifa hőszivattyú és hasonló, megújuló energiát hasznosító berendezéshez:
  1500 kWh * 22,962 Ft = 34 443 Ft

A H tarifa bekötésének feltételei

Mivel kimondottan fűtésre optimalizált tarifáról van szó, kizárólag azok a klíma berendezések köthetőek be alá, amelyek fűtésre is alkalmasak. Ezen felül fontos szempont a klíma SCOP értéke, aminek oldalfali split klíma esetén 3.4-nek kell minimum lennie. A Fisher Comfort Plus klíma ezért 4,6-os SCOP értékével nemcsak hűtésre és fűtésre ideális, hanem a H tarifa igényléséhez is. Alacsony fogyasztását, amivel egy óra működés alatt mindössze annyi energiát használ, mint egy adag mosás (1,13 kWh), még jobban kihasználhatjuk.

A bekötéshez ezen kívül szükségünk lesz egy új mérőórára is, aminek kialakításával kapcsolatban fel kell vennünk a kapcsolatot az áramszolgáltatónkkal. Rövidesen pedig élvezhetjük is az új klímánk nyújtotta kellemes meleget otthonunkban.


 1. 70/2009. (XII. 4.) KHEM: „Az egyetemes szolgáltató „H” árszabásának ára nem haladhatja meg a legalacsonyabb árú „B” árszabásához tartozó árat.”
 2. forrás: energiatudatosotthon.hu/geo-vagy-h-tarifa-melyik-hoszivattyus-aram-tarifat-valasszam/
 3. Az adat szabványos vizsgálati hozzávetőleges érték. A tényleges energiafogyasztás függ a használat módjától és külső tényezőktől.