Energetikai beruházások TAO adókedvezménye

Társasági adót fizet, ráadásul érdeklik az energetikai beruházások is?

Akkor ez a cikk Önnek szól!

Az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról jogszabály (továbbiakban TAO törvény), kimondja, hogy minden olyan szervezetnek, amely jövedelem- és vagyonszerzésre irányuló vállalkozási tevékenységet végez, TAO kötelezettsége van. Ebbe a kategóriába tartoznak például a gazdasági szervezetek, szövetkezetek, állami vállalatok, alapítványok és egyesületek – hogy csak néhányat említsünk.

Ennek fényében minden olyan szervezet, amely Magyarországon TAO-t fizet, van lehetősége arra, hogy fizetendő TAO-jának egy részét felajánlja vagy adókedvezményként igénybe vegye.

Miért érdemes az energetikai adókedvezményt választani?

Ahogy világszerte, úgy Magyarországon is egyre szigorodnak az energiahatékonysági elvárások, melyek a vállalkozásokra egyre nagyobb felelősséget és anyagi terhet rónak.

Ennél fogva az energetikai adókedvezmény nagy segítség lehet az elvárásoknak való megfelelésben és a vállalkozások fejlesztésében egyaránt.

Mennyi az annyi? A TAO-kedvezmény mértéke

TAO kedvezmény kiszámítása

A TAO legfeljebb 70%-a költhető el, mely adóvisszatartás formájában vehető igénybe és vállalkozási típusok szerint az adókedvezmény az alábbiak szerint alakul:

  • kisvállalkozások esetén a beruházás teljes költségének 50 %-a
  • középvállalkozások esetén a beruházás teljes költségének 40 %-a
  • nagyvállalatoknál a beruházás teljes költségének 30 %-a

A kedvezmény a beruházás üzembe helyezésének adóévében, vagy az azt követő öt adóévben vehető igénybe.

Mire számolható el a társaságiadó-kedvezmény?

Ennek részleteiről érdemes részletesen tájékozódni és a beruházás előtt szakmai segítséget kérni annak elszámolhatóságáról.

Összefoglalva a TAO kedvezmény az alábbiakra vehető igénybe:

  • Megújuló energiaforrásból saját fűtési, hűtési és ipari hőtermelési célra energiát előállító berendezés, mely nem képes villamosenergia-termelésre. Ilyenek többek között a hőszivattyúk, légkondicionálók.
  • Tárgyi eszközök bekerülési értéke, ha ezek a magasabb energiahatékonysági szint eléréséhez szükségesek.

greenbusiness_tao_kedvezmeny_2021.jpg

Miért érdemes megújuló energiát használó beruházást választani?

A megújuló energia alkalmazását az állam is támogatja, segíti ezen technológiák elterjedését, szélesebb körű felhasználását.
A vállalkozások számára a megújuló energiaforrások használata talán még fontosabb is, mint a magánszemélyeké, így ennek alkalmazása – a TAO kedvezménnyel karöltve – igen vonzó finanszírozási lehetőség.

Milyen megújuló energiát használó beruházást válasszon?

Nagy népszerűségnek örvendenek a vállalkozások körében a napkollektorok, illetve a levegő-víz hőszivattyúk is. Utóbbit igen komplex megoldásként használhatjuk fűtésére, hűtésére, melegvíz előállításra egyaránt.

Hőszivattyúk – és úgy általában a megújuló energiaforrások – használatával nem csak az üzemeltetési kiadások csökkennek majd, de az állami támogatás igénybevételével a bekerülési költségek is kedvezőbbek lesznek.

Váltson környezetkímélő és energiatakarékos rendszerre és használja ki a TAO-kedvezményt Ön is!

Kérjen felmérést még ma!

FELMÉRÉST KÉREK