Szezonális hűtési energiahatékonysági tényező – A teljes hűtési szezonra vonatkozik, a hűtési üzem hatékonyságát mutatja meg. Minél magasabb az érték, annál takarékosabb a berendezés.

A gyártó által megadott külső és belső hőmérsékleti érték, amiben a klíma hatékonyan és biztonságosan tud működni. A megadott tartományok túllépése a készülés rendellenes működéséhez ill. meghibásodásához vezethet.

Beállítható közvetlenül a távirányítón. A berendezés automatikusan 24° C-ra állítja a beállított hőmérsékletet (ha alacsonyabb volt); a ventilátort AUTO fokozatba teszi, és korlátozza a maximálisan elérhető ventilátorsebességet, valamint úgy szabályozza a kompresszor fordulatszámát, hogy az a lehető leggazdaságosabb legyen. Az elérhető energiamegtakarítás akár 60% is lehet. 8 óra után visszaáll normál üzemmódra.

Szükség esetén a berendezés maximális teljesítményfelvétele hűtő üzemmódban korlátozható 2 lépcsőben (75% – 50%), az elektromos hálózat terhelésének csökkentése érdekében. Egyben elérve ezzel, hogy a kompresszor a hatékonyabb részterhelési fordulatszámtartományban működhessen.

Megszabható a beállítható hőmérséklet alsó (16 ~ 24 °C) ill. felső határa (25 ~ 30°C). Elkerülve ezzel, hogy bármi módon túl alacsonyra vagy túl magsasra állítsák az igényelt hőmérsékletet, ahol a működés nagyon gazdaságtalan lenne. Szükség esetén a berendezés maximális teljesítményfelvétele korlátozható 2 lépcsőben (75% – 50%) az elektromos hálózat terhelésének csökkentése érdekében hűtő üzemmódban. Javasoljuk, ha ezt a módot szeretné beállítani keresse fel klímaszerelőjét, mert a szerviz menüben könnyen elállítható a klíma alap beállításai, amivel a működését befolyásolhatja.

A kalkulációt meghatározó EU-s rendelet szerint az éves energiafogyasztást a termékadatlapokon kWh/év formátumban lehet felfedezni, hűtési és fűtési célra is lebontva. Ez az adat kWh/év energiafogyasztás szabványos vizsgálati eredmények alapján. A tényleges energiafogyasztás függ a készülék elhelyezésétől és használatának módjától.

Ahhoz, hogy meg tudjuk az éves energia fogyasztás várható költségét: Az áramszolgálató által megadott egy kWh villamos energia költségét kell az éves energia (hűtés + fűtés) fogyasztásával felszorozni.

Készülék teljes teljesítmény együtthatója a fűtési szezonra vonatkozóan.

Az érték megmutatja, hogy 1 kWh áramból átlagosan egy fűtési szezonra vonatkozóan mennyi hőenergiát termel.

A kedvezményes fűtésre használható H tarifa egyetlen kritériuma ez az érték. Minél magasabb az érték, annál takarékosabb a berendezés.

Ez a funkció azok számára a leghasznosabb, akiknek pl. a nyaralójukban van klímaberendezés. Hosszabb távol lét esetén télen 8 °C-on tartja a levegő hőmérsékletét, alacsony üzemeltetési költség mellett.

A Comfort Plus klíma fűtési időszakban is rendkívül hatékony. A kiváló működését segíti a karter fűtés, ami a kompresszor alját melegíti, hogy a benne lévő folyadék ne dermedjen meg és hideg időben való indításkor is megfelelő körülmények mellett működhessen a kompresszor.

Hasonlóan a karterfűtéshez, ez a funkció is a téli időszakban nyújt a klímának segítséget a működéshez. Ha a cseppvíztálcáról a víz nem tud távozni (mert belefagy és egyre csak duzzad-duzzad a jégtömb) egy idő után eléri a ventilátort, ami ennek következtében letörhet, vagy megáll, melynek következtében a motor leéghet. Ezért rendkívül fontos, hogy a cseppvíz el tudjon folyni a tálcáról. A tálcafűtés megelőzi a jegesedés kialakulását.

A wifi funkcióval maximális rugalmasságot érhet el, hiszen akár a Bahamákról is bekapcsolhatja a klímáját. Ettől hasznosabb, ha munkából hazaindulva bekapcsolja a fűtést télen és mire hazaér, kellemes hőmérséklet fogadja.

„Follow me” funkció, vagyis a kihelyezett hőérzékelés lehetővé teszi, hogy a készülék a távirányítóba épített érzékelő segítségével pontosan annak tartózkodási helyén tudja tartani a kívánt hőmérsékletet.

A légterelőt magasra állítja, a ventilátort a legkisebb sebességre teszi, elkerülve így azt, hogy a tartózkodási zónában kellemetlen hideg, vagy meleg légáramlat legyen.

1%-os lépésekben szabályozható a ventilátor (1% – 100%).

Rövidebb idő alatt elérheti a kívánt hőmérsékletet. Ekkor a berendezés maximális teljesítményen és magas ventilátor-fokozaton működik, majd automatikusan visszaáll a normál üzemmódra.

A légáramlás az alacsony zajszintű üzemmód alatt lelassul, kis mértékben csökken a fűtési ill. a hűtési teljesítmény, így biztosítva a még csendesebb működést.

A távirányítón beállítható. A légterelők nem csak le és fel szabályozhatóak, hanem oldalra is, így a helyiségben egyenletesen oszlik el a befújt levegő. A légterelők így minden irányban mozognak működés közben, ezzel elérhető a komfortos, egyenletes hőérzet hűtés és fűtési üzemben is.

A klíma a függőleges légterelőket automatikusan beállítja bekapcsoláskor a működési üzemmódnak megfelelően.

Bekapcsolásnál a légterelők szöge automatikusan ugyanabba a pozícióba kerül, mint ahogy a kikapcsolás előtti pillanatában állt.

Fűtő üzemmódban, a klíma beltéri ventilátora csak azután indul el, ha a hőcserélő már felmelegedett. Így nincsen hideg huzat hatás a klíma indításakor.

Csökkenti a levegő páratartalmát, anélkül, hogy a hőmérsékletet jelentősen megváltoztatná.

Előre programozhatja, mikor kapcsoljon ki- és be a berendezés. Így már a reggeli induláskor biztosíthatja, hogy hazatérve kellemes hőmérséklet várja otthonában. Ez a megoldás egyszerre jelent kényelmet és energiatakarékosságot is, hiszen biztos lehet benne, hogy a klíma csak akkor működik, amikor valóban szükség van rá.

Éjszakai üzemmódban a készülék egy óra múlva 1 °C-kal csökkenti fűtéskor, illetve 1 °C-kal emelkedik hűtéskor. 2 óra múlva az eredetileg beállított hőmérséklethez képest 2 °C-kal emelkedik ill. csökken az üzemmódtól függően, majd a továbbiakban ezt a hőmérsékletet tartja a klímaberendezés. 8 órával később kikapcsol az éjszakai üzemmódból és visszatér az eredeti üzemmódra.

Automata üzemmódban a klíma ellenőrzi az aktuális és a beállított beltéri hőmérséklet viszonyát, ha szükséges vált fűtő üzemmódról hűtő módba, vagy éppen fordítva.

Ne aggódjon, ha otthonában/nyaralójában elmegy az áram és épp nem tudja újra indítani a klímaberendezést. Az áramkimaradás bekövetkezte után, a berendezés egyből újraindul a régi beállításokkal, amint újra áramot kap.

Kijelzi a beállított hőmérsékletet fűtés és hűtés üzemmódban, vagy a szoba hőmérsékletét. Ventilátor üzemmódban a szoba hőmérsékletét mutatja. Hiba esetén kijelzi a hiba kódját.

A digitális kijelzőfénye zavarhatja a komfortérzetét, ezért az és a klíma rendszerhangjai kikapcsolhatóak.

Beállítható a távirányítón, hogy a szoba hőmérsékletét vagy a beállított hőmérsékletet jelezze ki.

„Egy gombos indítás”, mert wifin keresztül beállítható, hogy a klíma hűtsön/fűtsön, milyen ventilátor fokozaton. Így mindig kedvenc beállításaival kapcsolhatja be a berendezést.

A klímaberendezést távirányítóval a legkényelmesebb irányítani, ezt a tartozékot minden dobozban megtalálja. Amennyiben inkább vezetékes távszabályzót szeretne, arra is van opcionálisan lehetősége a Fisher Comfort Plus esetén.

Kapcsolja be a billentyűzárat, hogy ne állítsa el véletlenül a klíma aktuális beállításait.

Munkakörnyezetben, vagy otthoni megoldásként is előfordul, hogy a vezetékes távszabályozó kényelmesebb és jobb megoldás, mint az infra távirányító. A vezetékes távszabályzó nem alapfelszereltség.

A beltéri egység kijelzőpanelén meghibásodáskor egy kód jelenik meg. A klímaszerelő a kód megadásával be tudja azonosítani a hiba okát, forrását, így a helyszínre felkészülten tud érkezni.

A berendezés hibajelzést ad, ha valamilyen rendellenesség van a hűtőkör működésében, (hűtőközeghiány, dugulás, hőcserélők elégtelen légellátása stb.)

A beltéri egység kimondottan könnyen szerelhető, karbantartható, tisztítható és javítható az egészen új és szokatlan megoldásainak köszönhetően:

  • Egyszerű mozdulattal egy egységként lefelé kihúzható a csepptálca, a ventilátor és a motor, a vízszintes irányú légterelő és a swing-motor.
  • A függőleges irányú légterelő és a hozzá tartozó swing-motor az előlapon található
  • Szokatlanul elhelyezkedésű, nagyméretű elektromos doboz, de ennek köszönhetően nagyon könnyű a hozzáférés az elektromos részekhez a PCB-hez.

Ez a funkció lehetővé teszi a berendezés hatékony tisztán tartását. Megakadályozza a belső felület elkoszolódását, penészesedését és a baktériumok, gombák elszaporodását.

A funkciót bekapcsolva a készülék először hűtési üzemben erőteljes kondenzvíztermelésbe kezd, „lefagyasztja” a hőcserélőt, majd átvált fűtő üzemmódra és leolvasztva a keletkezett jeget lemossa azt. A hőcserélőt 56°C-ra forrósítja fel és hosszú ideig ezen a hőfokon tartva „sterilizálja”. A folyamat időtartama: ~45 – 130 perc! A folyamat végén a berendezés automatikusan kikapcsol.

Ez egy speciális ionizátor, amely negatív és pozitív ionokat generál egyszerre (túlsúlyban negatív ionokat), melyek segítségével nagy hatékonysággal fertőtleníti és egyben szagtalanítja a rajta áthaladó levegőt. A negatív ionok elpusztítják a velük érintkező különféle kórokozókat, baktériumokat, gombákat, majd ártalmatlan vízmolekulákká alakítja őket. Egyben segíti az apró porszemcsék, pollenek kiszűrését. A negatív ionok többsége kellemes közérzetet biztosít, jótékony hatással van a csontokra, vérkeringésre, immunrendszerre. A pozitív ionok a negatív ionokkal találkozva hatalmas energiát szabadítanak fel, melynek következtében a bacilusok elpusztulnak.

Egy speciális bevonat segítségével a hideg katalitikus finomszűrő kiemelkedő hatékonysággal távolítja el a levegőből a kellemetlen szagokat és az egészségre ártalmas gázokat.

Speciális biológiai enzim és hepa szűrő komponense. Nagy hatékonysággal szűri ki a levegőben lévő apró, mikro méretű szennyező részecskéket, mint például a pollen, atka, por, penészgomba spóra vagy akár textilrostok. A baktériumok 95%-át, míg a 0,3 mikrométer porszemcsék 99%-a fenn akad a szűrőn. A biológiai enzim a baktériumokkal egyesül és feloldja azok sejtfalát, ennek következtében a baktériumok sejtnedve kifolyik, ami végül a baktérium pusztulását okozza.

Különlegesen sűrű szövésének köszönhetően a hagyományos porszűrőknél jóval nagyobb hatékonysággal szűri meg a rajta áthaladó levegőt és távolítja el az egészen apró porrészecskéket is. A porszűrő az eddigiektől eltérően a berendezés felső beszívó felületén található. Az előlap kinyitása nélkül könnyen kiemelhető és tisztítható (mágneses rögzítésű), nem kell az előlapot felnyitni hozzá.

Beltéri egységen: a speciális „Golden-bio” bevonat megakadályozza különböző baktériumok és gombák megtelepedését a beltéri egység hőcserélőjének felületén. Ennek köszönhetően nem keletkeznek kellemetlen szagok, az átáramló levegő egészséges és friss marad. Ezen felül javul a hőátadás és az energiahatékonyság is.

Kültéri egységen az „Golden fin” bevonatnak köszönhetően a kondenzátor élettartama jelentősen megnövekedhet. A bevonat véd az eső és egyéb korróziós hatásokkal szemben. A bevonatnak köszönhetően hőszivattyús üzemben lerövidül a leolvasztási idő, növelve a berendezés hűtőteljesítményét.

Az R32-es hűtőközeg egy speciálisan tisztított fluorid. Környezetbarát gáz, az ózonlebontó képessége nulla, a GWP értéke is sokkal alacsonyabb, mint a korábban is használt R410A, és a régebbi, már betiltott hűtőközegeké.

GWP érték: A globális felmelegedési potenciált jelenti. Alapnak a CO2-t választották, ennek az értéke GWP = 1. A GWP érték megmutatja, hogy mennyire járul hozzá egy vegyi anyag a globális felmelegedéshez, mennyivel nagyobb a hatása a CO2 molekulához képest. Az R32-es hűtőközegnek 675-ször nagyobb a felmelegedési hatása a CO2-höz képest.